Blog Richard Lokhorst

Datum: 1-12-2018

 

Volgens hem heeft het niets te maken met een midlifecrisis, maar niemand zag het aankomen toen Richard Lokhorst (43) op zijn eenenveertigste van de ene op de andere dag ontslag naam als filiaalmanager bij de Scapino. Na twintig jaar had hij daar alles meegemaakt en wilde hij het roer omgooien om te gaan werken in de ouderenzorg. Nu volgt hij de opleiding verzorgende IG en werkt hij op verpleegunit ’t Piepke van Vredewold.

‘Ik vind de omgang met ouderen interessant en kan me ook goed verplaatsen in hun leefwereld. Ze hebben geleefd. Dat hoor je terug in hun verhalen. Soms prachtig, soms verdrietig. Het is een uitdaging om daarop voort te borduren. Mijn werkdag begint met bewoners uit bed halen, wassen, aankleden en medicatie geven. Daarnaast ben ik erbij met het middageten en doen we tussendoor leuke dingen: lekker op pad, sjoelen, wandelen. Ze worden vrolijk als ik bij ze voor de deur sta. ‘Daar is mien jonkje weer,’ hoor ik regelmatig.

Op feestjes krijg ik vaak de vraag of mijn werk alleen bestaat uit wassen en aankleden van bewoners. Het is jammer dat dat nog steeds het beeld is. Het is maar zo’n klein stukje van mijn werk. De uitdaging is om bewoners zo lang mogelijk stabiel te houden. Daar komt zoveel bij kijken: medicatie, tijdig signaleren, beweging, mensen het naar de zin maken en zorgen dat hun oude dag de moeite waard is. Dáár draait het om.

Toen ik mijn ontslag indiende, heb ik een uurtje gedacht: heb ik hier wel goed aan gedaan? Daar is nu geen twijfel meer over mogelijk. Ik vond gelukkig heel snel deze BBL-plek bij Vredewold. De detailhandel mis ik geen moment. Ik ben een gevoelsmens, altijd geïnteresseerd in mensen. Als filiaalmanager werkte ik in een zakelijke en gejaagde wereld. De zorg was voor mij thuiskomen. Ik vond het zo bijzonder dat het vanaf dag één zo goed voelde.

Wil je ontdekken of de zorg iets voor jou is? Doe vrijwilligerswerk, loop een dag mee of ga een stukje fietsen met een oudere. Werken in de zorg moet je ervaren.’

Kijk op ouderenzorgzitinje.nl om te zien waar je welkom bent.